Полезна информация

Хората отдавна вече са запознати с ползите от пълноценното включване на рибата в нашето меню. Нещо повече – в най-важните препоръки за храненето в различните възрастови групи, рибата заема почетно място. Това е така, защото рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини, което я прави бързо и лесно усвояема храна. Месото на рибата е много по-крехко и лесносмилаемо от другите видове меса. Така например месото от бяла риба се преработва от организма на човека за 2-3 часа, докато за говеждото месо са нужни цели 4-5 часа за пълноценно смилане. Това е и причината рибата и морските дарове да бъдат често избирани от спортистите и хората избрали здравословен начин на живот. Освен това, рибното месо практически не съдържа въглехидрати, което го прави чудесно за консумиране през втората половина на деня, както и за включването му в диетични менюта.
Немалко са и ползите, които карат диетолозите и специалистите по здравословно хранене да включват рибата и морските дарове в схемите за хранене и примерните менюта, а именно:
 • рибното месо е основен хранителен източник на омега 3 мастни киселини
 • то съдържа обилни количества витамини от група В
 • използва се за превенция на сърдечно съдови заболявания
 • въздейства благоприятно върху имунната и храносмилателната система
 • подобрява качествата на паметта и има успокоително действие върху централната нервна система, благодарение на вискокото съдържание на витамин В12. Всеизвестен факт е, че липсата на този витамин води до прояви на депресия и биполярно разстройство.
Консумацията на риба в Европейския Съюз е средно 25 кг годишно на човек, а за България – малко повече от 4,5 кг годишно на човек, което е крайно недостатъчно. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България е на второ място в Европа по сърдечно съдови заболявания, а процентът на хората с депресии е с 2 % повече от средния за Европа.

Контакт

 • Телефон:
  (+359 898) 782416
 • Имейл:
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Социални мрежи